• Era Pharaonic
  • Project Director Mohamed Ismail Khaled
  • Location Abusir
  • Affiliation Universität Würzburg, Institute of Egyptology
  • Project Sponsor Antiquities Endowment Fund
  • Project Dates 2019-2020

In 2019, the Antiquities Endowment Fund (AEF) of the American Research Centre in Egypt (ARCE) funded the conservation project for the interior compartments of the pyramid complex of Sahura at Abusir. The major focus if the work was on cleaning the interior rooms as well as consolidating and restoring the pyramid substructure in order to prevent further collapse and to protect the pyramid.

General view of the Pyramid complex of Sahura at Abusir. Photo: M. I. Khaled.

The pyramid of Sahura was first investigated by John Perring, who was the only one who was able to break off and clean the entrance as well as the descending access passage. The burial chamber was very badly damaged by the stonecutters, and it is not even clear if it is comprised of one or two rooms. Perring found a single fragment of basalt, thinking that it belonged to the king’s sarcophagus. Interestingly, in the northeastern part of the eastern wall of the burial chamber, Perring discovered a low passageway, indicated as “C” on his plan. He suggested that this could lead to a magazine area, however, the corridor was full of rubble or waste and he did not attempt to entre it. Due to the bad state of preservation in the interior compartment of the pyramid, precise reconstruction of the substructure‘s plan was impossible.

First days of investigation inside the pyramid, the entrance of the granite architrave to the antechamber. Photo: M. I. Khaled.
The intact eastern section of the northern wall with the hole for the oil lamp showing remaining of dropped burning oil. Photo: M. I. Khaled.

Later, the work of Borchardt relied on the interior design of the pyramids of Neferirkara and Niuserra, therefore, he did not take into consideration that the pyramid of Sahura was the first pyramid to be built in Abusir, and that the design may differ. In his plan and description, Borchardt illogically skipped passage “C” on the eastern wall of the room as it was located on Perring’s plan. Maragioglio and Rinaldi also chose to rely on Borchardt’s plans in their publication.  Thanks to the AEF fund, the team was able to clear the substructure compartments of the falling stones and reach the original floor. Traces of the original mortar as well as masonry marks were still visible on the floor of the room; this helped to detect the location of the destroyed walls of the room (except for the eastern part of the northern wall, which was entirely intact). (Fig. 3). The team has also managed to reconstruct new walls simulating the original walls using the fallen blocks and completing the missing parts with smoothened white limestone blocks. On the western side of the room, the team also observed that more blocks were rolling down from this side of the room and unlocked a new area about 7 metres to the west, which had not been visible or explored before. This new area confirmed the theory of the existence of an undiscovered and unexcavated burial chamber. Therefore, after completing the cleaning of the room, it became evident that most of the scholars who believed this room to be the burial chamber were mistaken and that it is in fact an antechamber. The original burial chamber is located to the west and has been never investigated.  (Fig. 4) 

The reconstructed wall of the western side of the antechamber shows the new area of the undetected and unexcavated burial chamber. Photo: El Sayed Shoura.

 By cleaning the eastern wall, traces of the passageway were found. This important discovery proved that Perring was right in his opinion, and consequently, the team had to put aside the plans of both Borchardt and Maragioglio/Rinaldi and follow Perring’s plan because it was closer to the truth and reality.

The northern wall of passage with the remains of its ceiling. Photo: M. I. Khaled.

The northern wall of the passageway is the only surviving part of it and extends 1.30 m to the east. Unfortunately, the passageway’s south wall was destroyed, however, traces of the original mortar and masonry marks were still visible on the floor; this helped to determine the width of the passageway, i.e. 0.90 metres to the south. The location of the passage is very confusing, as it is very close to the NE corner of the antechamber, and is not located in the middle of the eastern wall.

As the work continued to the east by the end of the northern wall of the passageway, another interesting observation came to light: that a new wall extending to the north confirms the existence of the storerooms in the eastern side of the pyramid.  (Fig. 6) The team was able to enter the area of the storerooms and has managed to clean, restore and discover several small magazines with parts of their original walls which are still in situ, however, traces of manmade destruction were very clear. Therefore, and thanks to the AEF fund, immediate restoration work has been carried out.

The end northern wall of the storeroom area, showing remains of partition wall that separating between each storerooms. Photo: M. I. Khaled.

With the help of the AEF, proper documentation was initiated as well as a detailed archaeological map, on which all the locations of the discovered compartments and artifacts in situ were documented. A geodetic survey and 3D scanning were carried out on the substructure of the pyramid. Additionally, terrestrial photogrammetry was executed for the discovered rooms and storerooms in the substructure of the pyramid, as well as the enclosure walls. Three-dimensional photogrammetric models of the antechamber were generated in order to obtain the precise measurements and rectified images.

It was not an easy task to obtain the final measurements of the antechamber; after cleaning all of the walls of the antechamber, the team managed to carry out photogrammetry as well as laser scanning documentation for the antechamber of the pyramid of Sahura for the first time, with its original measurements proving to be 14.9 m2.

Result of the photogrammetry reconstruction of the interior design of the pyramid including the reconstructed antechamber. Plan by: Johannes Väthjunker.
Topics Archaeology, Egyptology Theme Pyramids, Tombs & Temples Historic Period Old Kingdom Location Cairo